Bio Era d.o.o.
Dobrodošli, ovdje se možete prijaviti ili registrirati.

Zdravlje

KAKO ŽIVJETI ZDRAVIJE?

Za sva pitanja i savjete o zdravom načinu života, pravilnom odabiru dodataka prehrani, prirodnim i ayurvedskim proizvodima kontaktirajte magistru Branku Pap: tel: 01 3907 189, e-mail: natura.pap@gmail.com ili posjetite Centar Zdravlja - Natura, Ilica 219 A, Zagreb.

Magistra Pap sa zadovoljstvom će odgovoriti na sva Vaša pitanja, razriješiti nedoumice i savjetovati Vas o podizanju kvalitete života.

 

Ayurveda

Riječ ajurveda sastavljena je od dvije riječi – «aju» i «veda». Značenje riječi «ayu» je život, a «vede» znanje. Stoga ajurvedu možemo definirati kao znanost koja se bavi znanjem o životu. Jedinstvenost ajurvede je da pridaje jednaku važnost fizičkom i mentalnom zdravlju.
 
Aju (život) je neprestano jedinstvo i međusobna suradnja sharir (tijela), indriya (osjetila), mane (uma) i atme (duše). Ajurveda nije samo medicinski sustav za prevenciju i liječenje bolesti, već je i cjelovita znanost života. Ona daje upute za “pravi način života” kojim se postižu i održavaju najbolje kvalitete fizičkog, mentalnog i duhovnog zdravlja.

Cilj ajurvede je «Swasthsya Swasthya Rakshana Aaturasya Vikara Prakshamanam» (Sushrut, otprilike 100 godina prije Krista) odnosno, održati zdravlje zdravih i izliječiti one koji su pogođeni bolešću.
Fizičko se zdravlje može održavati slijeđenjem dinacharye (dnevni ritam), rutucharye (ritam godišnjih doba) te pravilnih prehrambenih navika opisanih u ajurvedi.

Za održavanje mentalnog zdravlja trebalo bi slijediti sadvruttu (etičko ponašanje). U ajurvedskim je tekstovima navedeno da onaj tko se svakog dana zdravo hrani te zdravo postupa i tako se ponaša, onaj tko razlikuje dobro od lošega te djeluje na dobar, pozitivan način, postaje slobodan od bolesti. To pokazuje da ajurveda stavlja veći naglasak na sprječavanje nego na liječenje bolesti.

Ajurveda promatra čovjeka kao potpunoga uzimajući u obzir tijelo i um. Stoga, dok tretira pacijenta, ajurvedski liječnik uvijek uzima u obzir nakupljanje doša, utjecaje okoline, snagu i konstituciju pacijenta, njegovu probavnu vatru i psihološke činitelje. 

Prema ajurvedi, ahara (prehrana), nidra (san) i brahmacharya (celibat) opisani su kao stupovi tijela. Zato što je hrana osnova svih živih bića te pridonosi njihovoj snazi i vitalnosti, ajurveda naglašava pravilne prehrambene navike.

Nidra (san) daje odmor tijelu i poboljšava rast tkiva. Odgovoran je za sreću i nesreću, prehranjivanje, snagu i slabost, seksualnu snagu i impotenciju, znanje i neznanje.

Brahmacharya (celibat) je treći stup tijela. Nasuprot uvriježenomu mitu, celibat ne znači potpuno odricanje od tjelesnih veza, nego se prije odnosi na zdrav i uravnotežen odnos prema seksualnosti. To je put prema dobru zdravlju, zadovoljnu umu, a pomaže i duhovnom razvoju pojedinca i društva.

Ajurveda naglašava i rasayanu (terapija obnavljanja) i vajikaranu (afrodizijačka terapija). Tretmanima rasayane osoba stječe dugovječnost, bolje pamćenje, inteligenciju, zdravlje, mladolik izgled, izvrsnost tena i glasa, vrhunsku snagu i odlično razvijene osjetilne organe, poštovanost i briljantnost. Uz pomoć tretmana vajikarane može se dobiti zdravo potomstvo. Stoga su te dvije terapije također izvrsne za zdravlje.

Posljednjih se nekoliko godina zanimanje za alternativne terapije, pogotovo za ajurvedu, veoma povećalo ne samo u Indiji, već širom svijeta. Ograničenja tretmana pri kroničnim i psihosomatskim poremećajima te neželjeni učinci primjene suvremene medicine glavni su razlog tih izmijenjenih stajališta. Suvremena medicina tretira simptome pronađene pregledom, a ajurvedska medicina tretira pacijenta kao cjelinu sa psihosomatskim pristupom. 

Ajurveda je bila zanemarivana mnogo godina i još nije uspjela vratiti svoju staru slavu prijašnjih vremena. Tek su se nedavno mnogi znanstvenici i istraživači širom svijeta počeli zanimati za ovu znanost. Zbog toga su međunarodne organizacije poput WHO-a, UNESCO-a, povećale svoje povjerenje u alternativne terapije kao što je ajurveda.