Bio Era d.o.o.
Dobrodošli, ovdje se možete prijaviti ili registrirati.

Kurkuma - kurkumin

Kurkuma (curcuma longa) začinska biljka iz obitelji đumbira jedna je od najbolje istraženih biljaka na svijetu. Njena ljekovita svojstva i komponente bili su predmet  više  od  5600 recenziranih i objavljenih biomedicinskih studija. Kurkuma se stotinama godina koristi u indijskoj narodnoj medicini – Ayurvedi.

Tek nedavno je moderna znanost počela istraživati ono što je u Indiji poznato već dugo vremena – kurkuma sadrži komponente koji posjeduju određena medicinska  svojstva. Te komponente nazivaju se kurkuminoidi (curcuminoids), a najpoznatiji od njih je kurkumin (curcumin). Postotak kurkumina u kurkumi je izuzetno malen – 2 do 3%.

U većini istraživanja ove ljekovite biljke koristi se čisti ekstrakt kurkume (kurkumin) s dozama koje prelaze 1 gram po danu, što je nedostižna doza ukoliko se kurkuma koristi samo kao začin u prehrani.  Zbog toga se preporuča uzimanje čistog ekstrakta korijena kurkume – kurkumin (curcumin) koji je standardiziran na 95% kurkuminoida.

 

Prema provedenim istraživanjima kurkumin:

 

Ovdje vam donosimo samo neke od 5600 studija o kurkumi i njenim aktivnim sastojcima:

UPALE

Upale u tijelu su važne pojave za normalno funkcioniranje ogranizma – one pomažu tijelu u borbi s  bakterijama i pomažu u „popravljanju štete“. Iako su akutne, kratkoročne upale korisne, one kronične i dugotrajne su štetne jer djeluju protiv vlastitih tjelesnih tkiva. Danas je poznato kako svaka kronična upala ima ulogu u gotovo svim kroničnim zapadnim bolestima (ateroskleroza, rak, pretilost i metaboličke bolesti)

Sve što spriječava upalne procese ima potencijala i važnost u preveniranju, pa čak i liječenju bolesti.

Ekstrakt korijena kurkume (curcumin) pridonosi zaustavljanju upalnih procesa u organizmu tako da zaustavlja djelovanje enzima COX2 - ciklooksigenaza koji je odgovoran za stvaranje molekula koje uzrokuju upalne procese. Pročitajte više o blagotvornom učinku ekstrakta korijena kurkume (curcumin) na upalne procese.

U nekoliko istraživanja učinkovitost kurkumina je uspoređivana sa protuupalnim lijekovima. U navedenom istraživanju kurkumin se pokazao kao odlična alternativa jer nije izazvao nikakve nuspojave.

 

OKSIDATIVNA OŠTEĆENJA

Vjeruje se kako su oksidativna oštećenja jedan od razloga starenja i mnogih bolesti. Antioksidansi neutraliziraju molekule zvane slobodni radikali. Slobodni radikali nastaju pucanjem veza unutar molekula u ćelijama našeg organizma. To se događa pod utjecajem različitih faktora, npr: pušenje, izloženost ionizirajućem zračenju, UV zrakama, zagađenom zraku, kao posljedica metaboličkih procesa te upala. Budući da su slobodni radikali nestabilni, s manjkom elektrona u vanjskoj orbiti oni „napadaju“ najbližu stabilnu molekulu, "kradući“ joj elektrone. Na taj se način destabilizira dosad stabilna molekula i ona postaje slobodni radikal, a reakcija postaje lančana, što rezultira stvaranjem sve većeg broja slobodnih radikala koji oštećuju ćelije organizma. Da bismo obranili svoj organizam od slobodnih radikala, potrebno je u organizam unositi antiokasidanse.

Istraživanja su pokazala kako ekstrakt korijena kurkume (curcumin) pridonosi zaustavljanju oksidativnih oštećenja tako da neutralizira slobodne radikale.

Utječe li ekstrakt korijena kurkume (curcumin) na antioksidativne enzime u organizmu? (1, 2, 3)

 

NEURODEGENERATIVNE BOLESTI

Američki znanstvenici u studiji zaključuju da konzumacija kurkumina u prehrani znatno pridonosi prevenciji ili doprinosi liječenju neurodegenerativnih bolesti kao što su Alzheimerova bolest, Parkinsova boles i moždani udar. 

Istraživanja su pokazala kako ekstrakt korijena kurkume (curcumin) povećava djelovanje BDNF-a.

Depresija Alzheimerova bolest se povezuju sa smanjenjem upravo tog proteina.

Sve do nedavno mislilo se da se neuroni ne mogu obnavljati i da se množe samo u ranom djetinjstvu. Neuroni stvaraju nove veze, a u nekim dijelovima mozga se umnožavaju i tako povećavaju svoj broj. Jedan od glavnih pokretača ovog procesa je moždani neurotrofni čimbenik (BDNF – protein koji svi mi posjedujemo, nalazi se u mozgu, a regulira rast i razvoj živaca, ali i njihovo umiranje). 

Prema istraživanjima povećanjem razine BDNF-a moglo bi se odgoditi ili čak spriječiti obolijevanje mozga.

Kineski znanstvenici su u jednom ispitivanju otkrili kako kurkumin štiti mozak od oštećenja koja obično nastupaju nakon moždanog udara.

 

SRČANE BOLESTI

Srčane bolesti su najveći ubojica na svijetu.

Mnogo faktora utječe na srčane bolesti. Poznato je da je disfunkcija endotela (sloj koji gradi unutrašnjost krvnih žila) jedan od razloga nastanka srčanih bolesti (nemogućnost regulacije krvnog tlaka, zgrušavanja krvi i mnogih drugih).

Istraživanja su pokazala kako ekstrakt korijena kurkume (curcumin) utječe na kardiovaskularne bolesi i funkciju endotela.

Jedna studija je proučavala učinak kurkumina i tjelovježbe na funkciju endotela kod žena u postmenopauzi. Rezultati studije ukazuju na to da oralno uzimanje kurkumina i tjelovježba potencijalno može poboljšati i produžiti pravilan rad endotela.  

U smanjivanju upalnog i oksidativnog stresa kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 utvrđeno je da je ekstrakt korijena kurkume (curcumin) bio povoljniji u usporedbi sa lijekom atorvastatin (trgovački naziv Lipitor) u djelovanju na endotel. Atorvastatin je lijek koji se uzima za regulaciju lipida (masnoće, kolesterol, trigliceridi) i primjenjuje se kada pacijent ima povećan rizik od bolesti srca. Neke od nuspojava ovog lijeka su oticanje lica, jezika, dušnika, upala mišića uz gubitak mišićne mase, slabost, osjetljivost ili bol u mišićima, visoka temperatura.

Studija koja je brojila 121 pacijenta koji su čekali operaciju srca pokazala je kako se kod pacijenata koji su uzimali 4g kurkumina dnevno znatno smanjio rizik od infarkta.

 

RAK i TUMOR

Poznato je da indijska prehrana sadrži velike količine curry začina. Curry sadrži kurkumu, tako da se prosječno u Indiji konzumira oko 3 g kurkume (što je 80 - 250 mg kurkumina). Stoga je zanimljivo usporediti stopu obolijevanja od različitih vrsta raka u Indiji i SAD-u.

Američki znanstvenici su u studiji istraživali može li kurkumin i kako spriječiti nastajanje tumora, njegovo napredovanje i metastaze.

Jayaraj Ravindran, Sahdeo Prasad, Bharat B. Aggarwal: "Kurkumin i stanice raka: Na koje sve načine curry ubija stanice raka?"

Utječe li kurkumin na rast kancerogenih stanica? ( http://cancerres.aacrjournals.org/content/59/3/597.shorthttp://www.eurekaselect.com/70722/article )

Studija provedena na 44 muškaraca sa ozljedama debelog crijeva (koje se mogu pretvoriti u rak). Uzimali su 4 g curcumina dnevno kroz 30 dana http://cancerpreventionresearch.aacrjournals.org/content/4/3/354.long.

 

 

 

 

ALZHEIMEROVA BOLEST

Alzheimerova bolest je najčešća neurodegenerativna bolest na svijetu i vodeći uzrok demencije. Na žalost, još uvijek ne postoji lijek za ovu bolest. Poznato je da upale i oksidativna oštećenja imaju utjecaj na Alzheimerovu bolest. Ključno obilježje ove bolesti je nakupljanje proteina koji stvaraju amiloidni plak.

Studija o utjecaju kurkumina na moždani plak http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16988474.

Utjecaj kurkumina na moždani plak treba dodatno istraživati ( http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1755-5949.2010.00147.x/full ).

 

ARTRITIS

Artritis je česta bolest u zapadnim zemljama. Postoje nekoliko različitih vrsta, ali većini je dodirna točka upala zglobova. Studija u kojoj se uspoređuje utjecaj kurkumina i antiupalnog lijeka ( http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22407780 ).

Ostala istraživanja koja su promatrala utjecaj kurkumina na artritis i njegove simptome ( http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20657536, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7390600 )

 

DEPRESIJA 

U istraživanju su pacijenti bili podijeljeni u tri skupine. Prva skupina je uzela prozac, druga gram curcumina, a treća prozac i gram curcumina. Nakon 6 tjedana, curcumin je doveo do rezultata sličnih onima koji su uzimali prozac. Prema ovom istraživanju, najbolje je prošla skupina pacijenata koja je istovremeno uzela prozac i curcumin

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23832433 ).

Depresija je također povezana sa smanjenjem moždanog neurotrofnog faktora i smanjenjem hipokampusa, područjem mozga koje je zaslužno za učenje i pamćenje. Studija koja istražuje utjecaj kurkumina na depresiju  ( http://www.hindawi.com/journals/tswj/2009/624894/abs/ ).

Studije o utjecaju kurkumina na razinu serotonina i dopamina ( http://link.springer.com/article/10.1007/s00213-008-1300-y, http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0014299905006230 ).

 

copywright Bio Era d.o.o.; Sveti Duh 89, 10000 Zagreb